Zima u SolunuZima na moru. Zvuči sjajno, zar ne?! Možda ste navikli da zimi razmišljate o moru koje ćete ugledati tek na leto, ali ako promenite malo perspektivu, shvatićete da odlazak na primorje može izuzetno pozitivno uticati na vaš pojam o prazničnom putovanju.
Uzmimo za primer Solun. Beograd i Solun udaljeni su jedno od drugog oko 700 km. Turisti koji radije uzimaju odmor u zimskom periodu i koji tada radije putuju, početak nove godine mogu provesti u ovom milionskom gradu, drugom po veličini u Grčkoj koji je okupan talasima Egejskog mora i koji je idealno mesto i za beg od hladnoće. Ovo je grad sa malo višom temperaturom koja je tokom celog januara u plusu, dani su vedriji i sunčaniji i oni daju jedinstvenu energiju za obilaženje delova grada koji zavređuju pažnju i koji ostavljaju jedinstven utisak na svakog putnika namernika i čine boravak u Solunu nezaboravnom uspomenom.
Ova kosmopolitska metropola, sa jedne strane, prepuna je živopisnih bulevara, kafea, restorana i prodavnica za svačiji džep, a sa druge strane, Solun je ispunjen dragocenim antičkim spomenicima koji već vekovima na svakom koraku prkose vremenu i privlače sve veći broj turista.
Ipak istorija koja seže u 316. godinu pre nove ere nije zanemarljiva. Kralj Kasander, tadašnji kralj Makedonije, podigao je ovaj grad nadenuvši mu ime svoje voljene žene Tesalonike, koja je ujedno bila i polusestra Aleksandra Velikog. Prema legendi, čuvši da je Aleksandar mrtav, skočila je u more. Ipak, nije se utopila, već se pretvorila u sirenu koja je plivala morem i tragala za svojim bratom. Kada bi naišla na moreplovce koji bi potvrdili da je njen brat mrtav, ona bi se pretvarala u Gorgonu i proždirala bi njihove brodove.
Solun je grad koji će vam ispričati mnoge inspirativne priče koje vredi čuti i upoznaće vas sa istorijskim ličnostima koje vredi upoznati. Ipak, vreme koje najčešće turisti provedu u njemu, a to je nekoliko sati u okviru većeg putovanja (najčešće na neki od „tri prsta“ Halkidikija), nije dovoljno da se ovaj grad upozna na pravi način. Otisnite se na putovanje u kojem ćete i bez pomoći turističkih agencija, uživati u znamenitostima koje ste poželeli da obiđete i obezbedite sebi mnogo više od onog panoramskog obilaska grada i kratke, uopštene priče vodiča u autobusu. Pobrinite se za udoban prevoz do Soluna, a ostatak putovanja skrojite po sopstvenoj želji!

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here