Zimsko računanje vremenaSukladno Uredbi o računanju vremena u 2013. godini, 27. listopada u 3.00 sata u noći završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, što znači da se vrijeme u 3.00 sata računa kao 2.00 sata. Od tada počinje zimsko računanje vremena, pa će nam noć biti jedan sat duža.
Osim što ćemo morati pomaknuti kazaljke na satu, nije na odmet podsjetiti se da s prestankom ljetnog računanja vremena te prelaskom na zimsko računanje vremena u prometu vrijedi zakonska odredba o obaveznoj vožnji s upaljenim svjetlima i tijekom dnevnih sati. A kazna za nepoštivanje te odredbe iznosi 300 kuna!
Zbog prelaska na zimsko računanje vremena HŽ je također izvijestio o izmjenama u prometu vlakova, pa će u željezničkome prometu zbog pomicanja vremena s 3.00 na 2.00 sata pet putničkih vlakova biti zaustavljeno na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu sukladno voznom redu. Riječ je o paru noćnih vlakova na relaciji Zagreb–Split i obratno te o po jednom vlaku na relaciji Vinkovci-Novska, Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb. Na prugama HŽ infrastrukture također su organizirana posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.
Inače, glavni razlog prelaska na ljetno i zimsko računanje vremena je ušteda energije, zbog ranijeg svitanja i sve dužih zimskih noći.
Prelazak na ljetno vrijeme uveden je 1916. godine u zemljama sjevera Europe, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja svijeta, računajući da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati “premještaju” na večer.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here