Živojin Mišić“Život je teška borba, ko sme taj i može, ko ne zna za strah, taj ide dalje.”
Živojin Mišić rodjen je 19.jula 1855. godine u Mionici. Bio je jugoslovenski vojvoda učestvovajući u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Bio je komandant nad srpskom Prvom armijom u bici na Kolubari.
Mišićevi roditelji, Radovan i Andjelija, imali su trinaestoro dece, od kojih su samo dve bile devojčice, Todora i Živana, a Živojin je bio trinaesto dete koji je ime dobio po svom dedi. Iako je bio najmladje dete i mezimac roditelja, život ga nije štedeo, vrlo mlad je ustajao u ranu zoru i odlazio da čuva ovce i koze.
Školovanje je započeo u Kragujevcu, međutim kao i mnoga deca koja su sa sela došla u grad, bio je zadirkivan od strane gradske dece zbog odeće, obuće i govora. Najviše mu se rugao neki sin kragujevačkog bogataša. Živojin to više nije mogao da istrpi pa je tako jednog dana napao ovog dečaka i pobegao. Kao zaštitu od drugih dečaka u drugom polugodištu je nosio sa sobom par kamenčića. Školovanje je nastavio u Beogradu u Prvoj beogradskoj gimnaziji. U prvih pet razreda gimnazije nije bio motivisan za učenje, ali je šesti razred ipak završio sa odličnim uspehom.
Bio je oženjen Lujzom Krikner, sa kojom je imao tri sina i tri ćerke.
Na Vojnoj akademiji u Beogradu radio je kao profesor strategije od 1898-1904.
1884.godine dodelili su mu čin poručnika.
1887.godine postao je komandir vojničke čete.
Kao komandant i poručnik čete učestvovao je i u Srpsko-bugarskom ratu 1885.godine. Nakon ovog rata Mišić je odlučio da počne stručno da se usavršava i uspešno je savladavao sve prepreke.
Za vreme prvog Balkanskog rata, Mišić je odlikovan od strane Ruske carevine, i to ordenom Svetog Stanislava II stepena. Pred samo izbijanje Prvog svestskog rata postavljen je za pomoćnika načelnika štaba prve komande. Tokom Kolubarske bitke Mišić je postavljen za komandanta Prve armije, jer je morao da zameni ranjenog komandanta generala Petra Bojovića. Zahvaljujući njegovom ličnom isksustvu i znanju, Prva armija se od jedinice u rasulu pretvorila u jedinicu sposobnu za borbu. Mišić je znao koliko je srpska vojska izmorena i gladna, pa je zahtevao povlačenje kako bi se ratnici odmorili i nakupili snage za sledeće izazove. Njegov rizik se isplatio jer je austrougarska vojska iscrpila svoje linije snabdevanja i teško je poražena u kontranapadu od strane Mišića, čija je snažna vojska odigrala odlučujuću pobedu. Ovo je ujedno bila i najveća bitka, Kolubarska bitka, u srpskoj istoriji koja je imala posebnog značaja za Mišića koji je dobio čin vojvode.
1918. godine vojvoda Mišić je postavljen za načelnika Vrhovne komande i komandovao je srpskom vojskom prilikom proboja Solunskog fronta. Ostao je zapamćen kao veliki vojskovođa i izuzetan čovek, ali je ipak njegov najblistaviji potez bio Kolubarska bitka 1914.godine.
Umro je u Beogradu 20.januara 1921.godine.
Definitivno se iz iskustva i prošlosti mnogo može naučiti. Istorija je društvena nauka za koju se kaže da je učiteljica života. Mi se izradom seminarskih radovi iz istorije bavimo dugo godina. Ako Vam je potreban seminarski rad iz istorije, slobodno nas kontaktirajte na mail i pošaljite nam detalje vezane za rad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here