Zlatni retriverPas, kao najstarija od svih udomaćenih vrsta, te životinja čopora, odlučio je svojom voljom da ljudsku obitelj prihvati kao svoj čopor i tako se uspješno prilagodio životu sa čovjekom, sa kojim dijeli mnoge zajedničke osobine: druželjubivost, igru, emocije poput radosti, oduševljenja, straha, ljubomore, uvrijeđenosti, bijesa. Na taj način postao je čovjekov najbolji prijatelj.
Smatra se da su ljudi, koji su cijeli život na neki način povezani sa psima, puno zdraviji, jer pas u nama izaziva pregršt pozitivnih emocija. Kad nas malo štene pogleda svojim velikim očima, izaziva u nama želju da ga dodirnemo i pomazimo, što kod nas dovodi do fizičkih promjena poput smanjenja krvnog tlaka, pada temperature kože i usporavanja bila. Čovjek, kao biće koje ima doživotnu potrebu brinuti se o drugima, voli se brinuti i o psima, a oni mu zauzvrat nude društvo i bezuvjetnu ljubav i prijateljstvo za cijeli život.
Zlatni retriver primjerak je prekrasnog i odanog kućnog ljubimca. Atraktivan, izrazito druželjubiv, veseo, razigran i pouzdan, svojom blagom naravi te prijateljskim izrazom lica, izaziva simpatije gdje god se pojavi. Posebno je pogodan za obitelji s mlađom djecom, koju naprosto obožava i veoma je strpljiv s njima. Izuzetno je inteligentan, brzo shvaća i lako uči,da bi bio potpuno sretan i veseo mora boraviti uz obitelj i biti ravnopravni član obitelji.

1 KOMENTAR

  1. […] Retriver izrazito dobro pamti, pa će uvijek posjetiti klupu na kojoj je dohvatio nečiji sendvič. U osnovi, u njemu kola lovačka krv, pa po cijeli dan prenaša i donosi stvari. Iz istog razloga budite pažljivi gdje ostavljate donje rublje, jer će ga vrlo rado pokazati vašim gostima. Vidi li mačku, pojuriti će za njom ukoliko se da u bijeg, u suprotnom će se znatiželjno ponjuškati pa možda čak i poigrati. […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here