Žvakaća gumaLjudi oduvijek rado nešto žvaču, iz navike, da osvježe dah, da se odviknu od pušenja, da umanje stres, podignu raspoloženje … Tako su stari Grci žvakali mastiku – gumu za žvakanje od smole mediteranskog drveta Pistacia lentiscus var. Chia, drevni Maje cichle – sok od tropskog drveta Manilkara zapota, a sjevernoamerički Indijanci sok od smreke.
Prvu komercijalnu vrstu gume za žvakanje proizveo je 1848. godine John B. Curtis i nazvao ju je State of Maine Pure Spruce Gum (čista smrekova guma za žvakanje iz države Maine). Važna godina u povijesti žvakaćih guma svakako je 1914. – tada je kreiran brand Wrigley Doublemint. 1928. godine Walter Diemer prvi je uspješno proizveo ružičastu žvaku, usavršivši recept F. Fleera. Bila je to popularna Double Bubble žvaka.
Žvakaća guma danas je postala sastavni dio našeg života, te je gotovo nemoguće zamisliti život bez nje. Teško je nadmašiti užitak koji pružaju osebujni okusi današnjih žvakaćih guma izmjenjujući se od slatkih, različitih voćnih, osvježavajućih do gorkih. Neke žvakaće gume sadrže dekongestante, druge kofein kao ekvivalent šalici kave kako bi vas održale budnima. Neke sadržavaju nikotin kao pomoć pri odvikavanju od pušenja, a postoje i tvrdnje da žvakanje žvakaće gume može poboljšati pamćenje.
Pomoć u borbi protiv karijesa
Istraživanja su dokazala da se žvakanjem žvakaće gume u ustima stvara slina koja na zubima sprječava taloženje bakterija koje su glavni uzročnik karijesa, koji je danas zbog svoje raširenosti veliki zdravstveni problem. Osim toga žvakaća guma ima i higijensku ulogu jer odstranjuje već postojeće naslage na zubima.
Žvakanje poboljšava pamćenje
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji na 75 volontera pokazalo je kako žvakanje žvakaće gume poboljšava kratkoročno i dugoročno pamćenje i to za 35%. Dok su jedni žvakali žvake, drugi nisu, a istovremeno su im se na velikom ekranu pokazivale riječi. Njima je bio zadatak upamtiti što više riječi. Grupa koja je žvakala žvakaće gume upamtila je listu mnogo brže i na dulji period od druge skupine ispitanika. Dva su objašnjenja za ovakvu pojavu. Prvo je da žvakanje ubrzava rad srca što poboljšava krvotok i povećava njegov dolazak do mozga, čime moždane stanice primaju više kisika i šećera, pa bolje funkcioniraju. Drugo je objašnjenje da žvakanje povećava proizvodnju inzulina, što omogućava moždanim stanicama bolju apsorpciju šećera. Inzulinski receptori nalaze se u onom dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje.
Žvakanje skraćuje vrijeme oporavka nakon operacije
Izgleda da žvakanje žvakaće gume doprinosi bržem oporavku pacijenata nakon operacija pa se skraćuje vrijeme provedeno u bolnici. Istraživanje je provedeno na pacijentima koji su imali operaciju debelog crijeva. Polovica pacijenata na kojima je provedeno istraživanje bila su zamoljena da 3 puta na dan žvaču žvake, počevši odmah prvo jutro nakon obavljene operacije. Pokazalo se kako je grupa koja je žvakala žvake puno ranije prebrodila posljedice operacije, te je ranije mogla napustiti bolnicu.
Baza svake žvake je guma koja je mješavina prirodnog latexa i sintetičke gume, a onda su dodani zaslađivači, razne arome, sredstva za poliranje zubi, te drugi sastojci, ovisno o tipu žvake. Zbog šećera koji uzrokuje karijes i deblja, iz žvakaćih guma je izbačen šećer i zamijenjen umjetnim zaslađivačima. Međutim, ni umjetni zaslađivači nisu tako bezazleni. Prema mnogim istraživanjima, jedan od najraširenijih umjetnih zaslađivača- aspartam pokazao se kao kancerogen.
Danas se nastoje stvoriti žvake bez umjetnih zaslađivača i šećera, pa se koristi jedan od prirodnih zaslađivača – biljka stevia koja je i do 300 puta slađa od običnog šećera.
Žvake, kao i sve druge stvari u životu, treba koristiti u razumnim količinama i vremenu, naravno ne žvaču se uvijek i svugdje, jer bi to bilo nepristojno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here